Archief nieuws

Stem op School des Levens

School des Levens maakt kans op € 25.000,- en een Appeltje van Oranje.
Met dit geld kan School des Levens nóg meer jongeren een gave ontwikkeling bieden. Want hun missie is álle jongeren gelijke kansen bieden, dit verdienen ze.
Om School des Levens te helpen stem je via: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/school-des-levens
Jouw stem dóet ertoe!  

Meer weten over School des Levens ga naar schooldeslevens.nl

Kick-off bijeenkomst Sprekende geschiedenis 28 januari 2022

Op 28 januari vindt van 13.30 tot 16.00 uur de Kick-off bijeenkomst plaats van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis”. 

Deze Kick-off bijeenkomst wordt georganiseerd om:

  • De start van het Knooppunt te markeren
  • Het programma van het Knooppunt bekend te maken
  • Van de oral history community in Nederland te horen welke verwachtingen zij van het Knooppunt hebben

Tijdens de bijeenkomst vindt een rondetafelgesprek plaats met deskundigen van verschillende disciplines. Zij spreken met elkaar en met het publiek over de stand van zaken m.b.t oral history, hun toekomstverwachtingen en wenselijke ontwikkelingen op dit gebied.

Oproep – Niet alleen ziek

Interview met volwassen dochters en zonen

Opgroeien in een gezin met een langdurig lichamelijk zieke vader of moeder. Het is een onderwerp waarover eigenlijk alleen met direct betrokkenen wordt gesproken. Niet omdat het een taboe is maar omdat het onderwerp omgeven is met onbekendheid en onbegrip. Het project Niet alleen ziek wil deze onbekendheid doorbreken. Daarom houden we interviews met inmiddels volwassen zonen en dochters. Wil je terugblikken en  jouw ervaringen delen? Mail dan naar:

nietalleenziek@stichtingbmp.nl

Günel moet blijven!

Goed nieuws. Een tijdje geleden zijn we een petitie gestart voor Günel. Zij komt uit Azerbeidzjan en is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Ze vecht al 12 jaar voor een verblijfsvergunning. Haar man en kinderen hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Maar haar weigert de IND iedere keer een verblijfstitel omdat ze niet genoeg haar best zou hebben gedaan om aan te tonen wat haar identiteit en nationaliteit is. Maar nu is er goed nieuws.

Als kind had ik teveel verantwoordelijkheid

“Als iedereen zegt, een vader of moeder die chronisch ziek is, dat betekent wel veel voor het gezin, dan hebben ze nog maar een minuscuul deeltje te pakken van wat dat echt betekent” In dit blog deel ik het verhaal van een volwassen dochter. In het kader van het project Niet alleen ziek blikte ze tijdens een interview terug op haar thuissituatie, opgroeien in een gezin met een vader of moeder die langdurig ziek is.

Vrijwilligers gezocht voor het analyseren van oral history interviews - Vrijheid als thema

Knooppunt Oral history Sprekende geschiedenis heeft het initiatief genomen om rond het begrip Vrijheid, een koppeling te maken tussen verschillende oral history collecties. Opzet is dat interviews uit de collecties van het NIOD, het Nederlands Veteranen Instituut, het project Ongekend Bijzonder en een nog te bepalen Haagse interviewcollectie doorzoekbaar worden gemaakt op de betekenis die mensen aan het begrip vrijheid geven.

Little Amal op het Teniersplantsoen

In de week van kinderrechten organiseert het Stagehuis Schilderswijk met andere partners een evenement op het Teniersplantsoen! Het evenement start 17 november om 12:30 uur. Middels een strippenkaart kunnen kinderen langs diverse tenten om deel te nemen aan leerzame activiteiten over rechten van kinderen. Deze middag zal ook Little Amal langskomen, een levensechte pop van 3,5 meter!

Günel moet blijven

Günel is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht in Utrecht. Zij komt uit Azerbeidjan en woont al 12 jaar hier. Haar man en 2 kinderen van 8 en 10 jaar hebben de Nederlandse nationaliteit. Maar zij krijgt geen verblijfsvergunning. De IND gelooft niet dat zij is wie ze is. Zelfs een DNA test die aantoont dat zij de moeder van haar kinderen is wordt in twijfel getrokken.

Stichting BMP en ouders uit Overvecht en daarbuiten eisen dat Günel in Nederland mag blijven.

Ben jij het met ons eens? Onderteken dan deze petitie:

https://petities.nl/petitions/gunel-moet-blijven?locale=nl

Manifestatie Ouders van Betekenis in Overvecht

Broodjes smeren, koken, werken, helpen met huiswerk maken. Allemaal voorbeelden van ouderlijke taken. Vaak spreekt dit voor zich, maar zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Want iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kind.

Om hier bij stil te staan vond in september de manifestatie Ouders van betekenis plaats in #Overvecht. Een dag vol gesprekken over opvoeden, workshops, kinderactiviteiten en muziek. Bekijk de video voor een kleine impressie van de dag

https://www.linkedin.com/posts/activity-6851771748023590912-7sES