Archief nieuws

“Uiteindelijk stop je met eerlijk antwoord geven”

Hoe is het om samen kinderen groot te brengen terwijl je partner een langdurige ziekte heeft? Hoe is het om te merken dat alle aandacht naar de patiënt gaat en als je over jouw ervaringen vertelt niet begrepen wordt? Hierover praat Journalist Daan Hartgers met Carina Rooks naar aanleiding van de podcast Niet alleen ziek. Carina’s partner heeft chronische pijn. Toen bleek dat die pijn bleef, had niet alleen haar partner het moeilijk. Maar als Carina open en eerlijk haar verhaal vertelde, konden mensen daar niet naar luisteren. Sommigen werden zelfs boos. Niet vreemd dat ze stopte met eerlijk antwoord geven. Carina werkt mee aan de het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek omdat ze gezien, gehoord en het liefst ook nog begrepen wil worden.

Luister naar het interview van Daan Hartgers met Carina Rooks in het programma de Lunchroom.

 

Via deze link kom je bij de podcast Niet alleen ziek.

podcast Niet alleen ziek

In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.

Ik wil gezien, gehoord en begrepen worden


Klik op de afbeelding voor de trailer en afleveringen van seizoen 4 en alle vorige seizoenen

Ongeveer de helft van de Nederlanders heeft een chronische ziekte zoals kanker, reuma, chronische pijn of diabetes. En een deel daarvan is óók vader of moeder en heeft een levenspartner. Hoe is het om partner te zijn van iemand die langdurig ziek is en samen kinderen groot te brengen? In het vierde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP spreekt journalist Maarten Dallinga met Koos, Inja en Carina. Zij delen openhartig en eerlijk hun ervaringen, gevoelens en twijfels. In de medische wereld en daarbuiten worden zij vaak over het hoofd gezien. Dat maakt niet alleen eenzaam, partners raken overbelast omdat het ouderschap en de partnerrelatie onder druk staan.

De tweede aflevering van het vierde seizoen gaat over opvoedvragen en dilemma’s: Wat vertel je je kinderen wel, wat vertel je niet? Is het beter om dingen te verzwijgen en ze zo te beschermen, of is het juist beter om zoveel mogelijk te delen? Je kunt deze aflevering nu beluisteren via www.stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.

Specially unknown verhalen blijven actueel

Christine Huynh is een van onze veldwerkers van het project Specially Unknown, die in Parijs interviews hield met Teochew-sprekende Cambodjanen van de eerste generatie. Zij is mede-organisator van de eerste editie van het evenement "Festival du Printemps" (Lentefeest) om het nieuwe maanjaar te vieren. Het evenement vindt plaats in het weekend van 4-5 februari in het 13e arrondissement van Parijs (Chinatown).

Het gesprek over ouderschap en langdurige ziekte gaat verder

Met trots presenteren we het eindverslag van het project Niet alleen ziek en kondigen we ook een vervolgproject in de Haarlemmermeer aan. Het is de volgende stap in het doorbreken van de kringen van stiltes rond ouderschap en langdurige ziekte. Het afgelopen jaar hebben we verschillende programma’s uitgevoerd met vaders, jongeren, levenspartners, inmiddels volwassen kinderen, vrijwilligers en professionals. Verhalen van moeders, vaders, inmiddels volwassen kinderen en binnenkort ook de partners zijn te beluisteren via de podcast Niet alleen ziek. Jongeren maakten animatiefilmpjes over hun ervaringen. Zo bieden zij mensen in een vergelijkbare situatie herkenning en erkenning. Deze verhalen maken de impact van een langdurige ziekte van een ouder op het gezinsleven zichtbaar.

Expositie ‘Mijn vrijheid - jouw vrijheid'? - online

De mini expo over vrijheid die gemaakt is door jongeren en vluchtelingen uit Den Haag is nu ook online te bekijken op onze website! ‘Mijn vrijheid – jouw vrijheid’ is de digitale en blijvende variant van de gelijknamige, tijdelijke expositie die heel de maand november te zien was bij Beeld en Geluid in Den Haag.

Wandkleed onthulling Stadsdeelkantoor

Woensdag 23 november - de onthulling van het wandkleed dat is gemaakt door bewoners uit de Molenwijk. Het wandkleed is op reis, omdat de vaste plek in de bibliotheek door de verbouwing niet beschikbaar is. Maar ook om heel Noord te laten zien hoe de bewoners van de Molenwijk hun eigen verhalen met elkaar hebben gedeeld en dit verwerkt hebben in het wandkleed. Veelzijdinge verhalen uit alle culturen van mensen die allemaal in de Molenwijk wonen.
Esther Lagendijk en Canan Uyar onthulden het kleed in de openbare ruimte van stadsdeelkantoor Amsterdam Noord.

De Molenwijk praat door elkaar

Vorig jaar in mei onthulden we met veel plezier het wandkleed dat bewoners van de Molenwijk maakten met steun van BMP en Framer Framed. Tijdens een drukke bijeenkomst in Bibliotheek vertelden de deelnemers aan het project De Molenwijk door Elkaar, hoe het maken van de lapjes ze door de eenzame coronatijd heen hielp. “Het is fijn als je weet dat je iets maakt dat deel uitmaakt van iets groters en borduren helpt tegen de stress, vertelde de Syrische Maison. Annie, die ruim dertig jaar in de wijk woont,  was heel erg blij dat haar idee om samen een wandkleed te maken zo goed had uitgepakt. Schrijver Chris Keulemans ging nog verder: "Dit wandkleed is niet plat. Het is diep. Het is niet alleen een oppervlakte, een gladde oppervlakte waar je overheen kan strijken. Het is een wereld, een horizon, een verzameling van herinneringen, gesprekken, dromen en grapjes. Door die oppervlakte heen voel je de diepte van echte mensenlevens, de mensen die eraan hebben samengewerkt en de mensen die zich er in herkennen."

Niet alleen ziek - de kinderen

Klik hierboven om alle afleveringen te luisteren ↑

Eén op de tien scholieren van twaalf tot en met zestien jaar woont samen met een langdurig zieke vader of moeder. Wonderlijk genoeg hoor je bijna nooit over wat dat voor kinderen betekent. Voor het derde seizoen van de podcast Niet alleen ziek van stichting BMP sprak journalist Maarten Dallinga met Tessa (23) Martijn (28) en Anne-Frieda (41) over hun ervaringen. Hoe is het om op te groeien met een chronisch zieke vader of moeder? Hoe beïnvloedt dat je leven? En praten zij hierover met hun ouders? Eerder heeft hij al met moeders en vaders gesproken over de impact van een langdurige ziekte op het gezinsleven en hun rol als ouder. Het derde seizoen van de PODCAST NIET ALLEEN ZIEK is vanaf 19 september 2022 te beluisteren via stichtingbmp.nl en podcastapps als Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts en Stitcher. Abonneren is gratis.