Doe ik het goed? Komt het goed?

“Ouderschap is een duik in het diepe en al helemaal als je langdurig ziek bent of wordt. We zouden het hier meer over moeten hebben.”

7 april is World Health Day. Dit jaar staat het recht op gezondheid centraal. Gezondheid wordt gezien als een individueel recht. Maar als individu zijn we onderdeel van families en gezinnen. Wat gebeurt er als je langdurig ziek bent of wordt en kinderen grootbrengt? De foto-expositie Doe ik het goed? Komt het goed? gemaakt door ouders met een langdurige ziekte geeft hier inzicht in. 

Ouders willen het beste voor hun kind. Maar wat is nu ‘het beste’? Hoe blijf je jezelf als een ‘goede’ ouder zien als je langdurig of chronisch ziek bent? Hoe ga je om met de frustraties en het verdriet die daarmee gepaard gaan en hoe vind je je eigen weg? En bovenal hoe maak je dit bespreekbaar?

In Nederland leven zo’n acht miljoen mensen met een chronische ziekte als MS, reuma, diabetes, chronische pijn en kanker. Onder hen zijn veel ouders. Maar over ouderschap en langdurige ziekte wordt weinig gesproken. Binnen gezinnen is het zorgzaam stil, daarbuiten heerst vaak een vermijdende stilte.

Ouders doorbreken de stilte met de huiskamer-expositie Doe ik het goed? Komt het goed? De foto’s en verhalen die in de expositie te zien zijn, zijn gemaakt tijdens het fotoproject Hierover wil ik wel praten… maar hoe doe je dat? 

De expositie en de ontwikkelde gesprekskaarten geven een aanzet tot het praten over langdurige ziekte en ouder zijn. Net zoals de deelnemende ouders dat hebben gedaan.

De huiskamer-expositie is te zien van 5 april tot 7 juni bij Adamas, centrum voor leven met en na kanker, Eugenie Prévinaireweg 61, 2151 BB  Nieuw-Vennep.

Openingstijden: maandag tot en met donderdag 9.30 -16.30 en de eerste vrijdag van de maand van 9.30-12.30
De expositie opent op vrijdag 5 april om 11.00.