Vertel me alles - Negin Zendegani - te zien in Arnhem

Vanaf vandaag, 18 september, is de ontroerende virtuele foto-expositie ‘Vertel me alles’ van Negin Zendegani te zien in Arnhem! Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem opent de expositie.

Voor het filmproject ‘Vertel me alles’, heeft Negin Zendegani ‘oude’ en ‘nieuwe’ vluchtelingen bij elkaar gebracht. Het gaat om ouderen die in de Tweede Wereldoorlog vanwege de Slag om Arnhem hun huizen hebben moeten verlaten en om recent gevluchte jongere mensen uit oorlogsgebieden elders in de wereld. Tijdens interviews werden ze aan elkaar gekoppeld. Zo konden ze hun ervaringen en verhalen met elkaar delen. Tijdens en na afloop van sessies heeft Negin Zendegan foto- en filmopnames gemaakt.

Virtuele route
De expositie op locatie werd veranderd in een virtuele route door de stad. Mensen kunnen met een speciaal ontwikkelde app op afstand van elkaar en in eigen tempo een route lopen. Meer informatie hierover vind je op website van Museum Arnhem https://lnkd.in/ditU58X

Meer werk van Negin Zendegani is te vinden op https://neginzendegani.nl/

Ik kan mijn ervaringen niet delen

Chronisch zieken vinden elkaar meer, maar rond partners blijft het stil, zo vertelt een moeder met een partner die een langdurige ziekte heeft. Ik sprak met haar voor het project Ronduit ziek omdat we na een vervolg willen ontwikkelen voor partners. Ronduit ziek is ontstaan naar aanleiding van vragen van ouders en patiëntenverenigingen en ontwikkeld door stichting BMP. Dit project wil binnen en buiten gezinnen het zorgzame gesprek over ouderschap en langdurige ziekte stimuleren en het lotgenotencontact bevorderen.

Vrijheid is een groot begrip

Onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei zoekt continu naar een passende invulling van de activiteiten op 4 en 5 mei om het inclusieve karakter van de herdenking en viering op deze dagen te waarborgen. Ook is het belangrijk om de motivaties van mensen om al dan niet deel te nemen aan genoemde activiteiten te begrijpen. Het Comité heeft daarom de stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP), in het kader van het lustrumjaar 2020 (75 jaar vrijheid), gevraagd om onderzoek te doen onder Bosniërs en Irakezen die in de jaren negentig naar Nederland zijn gekomen. De vraagstelling van dit onderzoek is hoe mensen uit deze groepen vrijheid, onvrijheid en herdenken in de landen van herkomst en in Nederland beleven.

Stedelijk netwerk Ouders van Betekenis

Wijkacademie Stromend Overvecht doet mee in het Stedelijk netwerk Ouders van Betekenis.
Het netwerk bundelt de krachten van ouders die meewerken aan een betrokken gemeenschap voor kinderen. In het netwerk ondersteunen we anderstalige ouders met taal en we delen opvoedvragen met elkaar, zodat ieder zijn rol als opvoeder en actieve ouder in de wijk kan innemen. Ons doel is dat alle kinderen gelijke kansen krijgen en op kunnen groeien in een positieve omgeving waarin mensen samen verantwoordelijkheid nemen. We sluiten aan bij de principes van Vreedzaam als pedagogisch kader.

SEE.TELL.LISTEN trainingmodules online beschikbaar

Het vergroten van digitale vaardigheden door middel van PhotoVoice en Digital Storytelling.

Stichting BMP is partner in het Europese project SEE.TELL.LISTEN, dat medegefinancierd wordt door het Erasmus+ programma van de EU.

Het project heeft tot doel om de digitale vaardigheden en het zelfbewustzijn van vluchtelingen en asielzoekers te vergroten. Daartoe is een curriculum van drie programma’s: Digital Literacy, Digital Storytelling en Photovoice, ontwikkeld dat in pilots in Italië, Griekenland en Portugal is uitgeprobeerd.

De drie programma’s (modules) zijn nu in 6 talen verschenen. Er is ook een Whitepaper geschreven over de ervaringen in de pilots. Dit bevat aanbevelingen voor organisaties die met het curriculum aan de slag willen. We hopen dat veel organisaties dat doen. BMP kan deze cursussen op locatie verzorgen. Daar zijn wel de trainerskosten aan verbonden.

Online Werkplaats

Stichting BMP is begonnen met het opzetten van een Online Werkplaats in voorbereiding op het Nationaal Knooppunt Oral History.
We werken aan online trainingsmodules en aan een overzicht van bestaande tools van onze partners.
De Online Werkplaats is bedoeld om lokale initiatieven op het gebied van oral history op praktische wijze te ondersteunen en de betrokkenheid van mensen uit de omgeving (als makers en publiek) te vergroten. Ook heeft de Werkplaats tot doel om passende presentaties/analyses van de verhalen te stimuleren.

We verwachten in september de eerste opzet te kunnen presenteren.

De online werkplaats wordt mogelijk gemaakt door: