Ouders en jongeren over Opvoeden en toekomst

Auteur: 
Saskia

 

De landelijke oudergroep Opvoeden is een gesprek wil na drie jaar vrijwillige inzet niet stoppen maar door! We moeten onze successen vieren en professionals overtuigen dat het ondersteunen van ouders in eigen netwerken van groot maatschappelijk belang is, was een van de uitspraken. Laat de instellingen hun macht wat meer met ouders delen, een andere.

17 mei organiseren we een manifestatie, dan nodigen we ouders, jongeren, scholen en instellingen, maar vooral ook gemeentes uit om te horen wat er gebeurt als je ouders de ruimte geeft om met elkaar nieuwe pedagogische gemeenschappen te vormen. Niet alleen ouders hebben behoefte aan netwerken was het antwoord van de jongeren van Je Weet Zelluf uit Rotterdam. Eigenlijk moeten er op alle scholen groepen komen waarin jongeren met elkaar praten over hun ervaringen, hun leven en wat er anders en beter kan op school. Veel jongeren hebben weinig omgeving en weinig voorbeelden.

Ouders en jongeren gingen ter plekke met elkaar in gesprek en vroegen elkaar voortdurend om advies. Hoe kunnen wij het beter doen als ouders? Ja maar wat geven jullie als ouders, ons nou mee als advies? Ouders moeten intiatief nemen om dingen bespreekbaar te maken was een opmerking. Jongeren willen wel over dingen praten, maar kunnen de woorden vaak niet vinden. Ouders moeten echte interesse tonen in wat hun kinderen belangrijk vinden, ook al zegt het ze niks. Jongeren moeten hun eigen pad volgen, kiezen wat voor hen belangrijk is, ook al zijn de ouders er tegen. Anders zwerf je van de ene opleiding naar de andere, zei een Marokkaanse moeder. Ja maar jongeren moeten ook naar hun ouders luisteren, want die hebben meer ervaring. Ze hoeven niet alles te doen wat ze zeggen, maar wel met ze praten, zei een Turkse moeder. En jongeren moeten doorgaan, ook als het even misgaat. Laat je niet afleiden. Er zijn vele wegen naar Rome. Luister naar je zelf om te weten of je op de goede weg zit. Waren de adviezen van een Marokkaanse en een Antilliaanse vader. En dit zijn maar korte fragmenten van alles wat over tafel kwam.