Manifestatie Migrantenouders in beweging

AMSTERDAM - Zo'n 150 mensen ontmoetten elkaar op vrijdag 24 mei op het KNSM-eiland in Amsterdam. Op de Manifestatie Migrantenouders in beweging kwamen allerlei verschillende mensen af om met elkaar in gesprek te gaan over opvoeden: ouders, jongeren, ambtenaren, professionals uit de jeugdzorg, opvoedondersteuning en het onderwijs.

Korte impressie

In de ochtend was het vooral luisteren naar pep-talks afgewisseld met een optreden van Funda Müjde, die als een op het oog traditionele Turkse vrouw vertelde over haar moderne manier van opvoeden. Haar wijze lessen waren hilarisch en stemden tot nadenken.

Mariëtte de Haan en Femke Takes presenteerden in de eerste pep-talk van de dag het Manifest van de Initiatiefgroep Opvoeden is een gesprek.

Eén van de moeders van het Utrechtse project 'Jong gedaan Oud geleerd' deelde op indrukkende wijze haar verhaal en vertelde over wat de gesprekken over opvoeden met haar gedaan hadden.
Fatimazohra Fajr, ook deelneemster aan het Utrechtse project en tegenwoordig bekend van de X-factor, zong een aantal mooie nummers en deed de rest van de dag gewoon weer volop mee in het gesprek.

Micha de Winter sloot het ochtenddeel af met een inspirerend verhaal over de betekenis van pedagogische gemeenschappen in wijken en buurten.
Tijdens de lunch kwam wethouder Pieter Hilhorst langs om het belang van het gesprek van onderop te onderstrepen.
's Middags was er een aantal workshops, waarin ieder vanuit zijn eigen perspectief en verhaal met elkaar in gesprek ging.
Aan het eind van de dag wisten Collin Schorea en beatboxer Eugene Heuvel in hun sketch treffend de communicatie tussen vader en zoon neer te zetten. De strenge vader die zijn zoon de tafelmanieren probeerde bij te brengen at uiteindelijk heel voorzichtig een stukje kip met z'n handen.

Tot slot van de manifestatie stond de Landelijke oudergroep op het podium om de drie jaar van visie-ontwikkeling en stimuleren van het gesprek over opvoeden af te sluiten. Driss Kaamouchi nodigde de aanwezigen uit om met elkaar verbindingen aan te gaan. Ieder kreeg een stuk touw, dat aan elkaar geknoopt werd om die verbintenissen te symboliseren.  

Binnenkort verschijnt een uitgebreider verslag van de manifestatie op deze website.
De eerste serie foto's en filmpjes die door de deelnemers op de dag zijn gemaakt zijn hier te zien. Klik op de stapel hieronder: