Symposium Unknown Voices, New Lesssons

Op vrijdag 23 september 2016 organiseert stichting BMP het symposium Unknown Voices, New Lesssons in samenwerking met het IISG en de Werkgroep Oral History van het Huizinga Instituut. Locatie is het Trippenhuis op de Kloveniersburgwal in Amsterdam. Doel van Unknown voices, new lessons is de uitkomsten van het project Ongekend Bijzonder bespreken en hieruit lessen voor de toekomst trekken.

Onderweg

Documentaire over de Utrechtse stadsopera Onderweg
‘Onderweg’ is een opera over vluchtelingen in Utrecht, gemaakt, gezongen en gespeeld door vluchtelingen en andere Utrechters. ‘Onderweg’ bestaat uit drie aktes: in het Stadskantoor, het Utrechts Archief en TivoliVredenburg.
Stadsdichters Ruben van Gogh en Baban Kirkuki schreven het libretto van Onderweg op basis van de interviews van Ongekend Bijzonder. Bob Zimmerman maakte, geïnspireerd door muzikale thema’s uit Iran, Vietnam, Ethiopië, Syrië en Koerdistan, een geheel nieuwe compositie.

Wijkacademies Opvoeden - Vierde voortgangsbericht verschenen

“Hoe gewoon is het om op straat het kind van een ander aan te spreken op het gedrag?” “Hoe kun je met een ouder op het schoolplein een gesprek beginnen over opvoeden?” “Hoe kun je ouders steunen waarvan je ziet dat ze het moeilijk hebben?” Zo maar een paar vragen die ouders van de diverse Wijkacademies Opvoeden zichzelf stellen omdat zij een fijn en veilig opvoedklimaat voor hun kind en in de wijk willen stimuleren. Hoe doe je dat en welke hobbels kom je als Wijkacademie tegen, dat is de rode draad van dit vierde voortgangsbericht van het project Wijkacademie Opvoeden en meer.

DocU Ongekend Bijzonder

Het Centraal Museum in Utrecht ontvangt een bijzondere groep bezoekers. Ieder van hen kwam ooit naar Nederland omdat het in hun geboorteland niet veilig voor ze was. Ze vertellen over het stuk uit de collectie dat ze het meeste aanspreekt. Vaak blijkt dit sterke herinneringen van vroeger op te roepen.

Het Ouderschapsspel biedt ouders herkenning, erkenning en inspiratie


Het Ouderschapsspel vraagt vaders en moeders naar hun hartverhaal, focust op zaken die krachtiger maken en stimuleert een groepsgesprek dat ouders herkenning, erkenning en inspiratie biedt. Een gespreksleider zorgt ervoor dat ouders de regie over hun verhaal hebben. Het Ouderschapsspel is bedacht door ouders voor ouders en alle ouders die met andere ouders willen praten over hun ouderschap kunnen het spelen.

Het ouderschapsspel is nu verkrijgbaar via onze website: Het Ouderschapsspel

 

Achterlaten & opnieuw beginnen. Vluchtelingen in Nederland, toen en nu

De actuele vluchtelingencrisis houdt de gemoederen in Nederland sterk bezig. Het lijkt of we met een heel nieuw verschijnsel te maken hebben, maar klopt dat ook? Al vanaf de zestiende eeuw hebben zich talloze vluchtelingengroepen in Nederland gevestigd. Van de Zuidelijke Nederlanders die vanuit het huidige België voor de Spaanse bezetter wegvluchtten, tot de Syriërs vier eeuwen later.

Dozen vol verhalen in Museum Rotterdam

Een tentoonstelling in Museum Rotterdam over de integratie van migranten wil vooral een constatering zijn, zegt de conservator van de expositie VerRotterdamst. De afgelopen decennia zijn allerlei vluchtelingen naar de stad gekomen die in de loop van de tijd Rotterdammer zijn geworden.
De expositie bestaat uit een installatie van verhuisdozen waarop teksten en filmpjes staan en gebruiksvoorwerpen zijn neergezet. Die vertellen het verhaal van vijf voormalige vluchtelingen uit Chili, Bosnië, Syrië, Iran en Irak.

Een Pleintje in de Schilderswijk

In de Schilderswijk bestaat een klein, charmant pleintje: Het Tenierplantsoen. Er is daar een voedselbank, een multicultureel ontmoetingscentrum, een stagehuis voor jongeren, een kinderboerderij, een moskee, een buurtkamer, een lagere school, een speeltuin en een Cruyff Court. Dat moet wel tot samenleven en ontmoeting leiden.