• #D088B4
    #D088B4
    200

Jongeren en School: Jongeren adviseren de School

Doel

Doel van het programma `Jongeren adviseren de school’ is om vroegtijdige schoolverlaters en andere jongeren zelf een advies te laten maken over wat er anders en beter kan op school, in de relatie met hun ouders en op andere terreinen, zodat jongeren wel het diploma kunnen halen dat bij ze past. Tevens is het programma bedoeld om de jongeren die deelnemen te empoweren.

Programma in het kort

Het programma bestaat uit twee fases:

In de eerste fase van het programma komt een kerngroep van jongeren(vroegtijdige schoolverlaters en jongeren die nog op school zitten) vier keer bijeen. Met elkaar verkennen ze waarom jongeren de school zonder diploma verlaten en wat zij denken dat er moet gebeuren om dit te voorkomen. Daarbij kijken ze niet alleen naar de school, de stageplekken en hun ouders, maar ook naar zichzelf.

In de tweede fase volgt op basis van de uitspraken, gedichten en tips van de jongeren een gesprek met andere jongeren, leraren, schoolleiding en ouders om te horen wat zij vinden van de ideeën van de jongeren.

Het eindproduct is een advies gemaakt door jongeren voor de school en anderen in hun omgeving. Het programma eindigt met een creatieve presentatie (spoken word, korte filmpjes, foto’s, zang e.d.) waar de jongeren hun advies kunnen presenteren op een manier die bij ze past.