Vikash

Laat je niet gek maken

 
Vikash is een 45-jarige man van Hindoestaanse komaf. Hij is in de jaren ’80 met zijn familie naar Nederland gekomen. In zijn twintiger jaren is hij met een moslimvrouw getrouwd. Met haar heeft hij een zoon en een dochter gekregen. Na 11 jaar is zijn huwelijk gestrand, omdat hij ziek is geworden. Vikash hoort stemmen.
 

 
Ik heb als laborant en archivaris gewerkt. Ja... ik deed het heel goed. In de tijd dat ik als archivaris werkte, leerde ik mijn ex-vrouw kennen en trouwde ik met haar. We kregen een zoon en een dochter. Het was een goede vrouw, maar haar familie accepteerde mij niet. Ik was niet goed genoeg in hun ogen. Zij hadden het vanaf dag één op mij gemunt en probeerden van alles om mijn huwelijk stuk te krijgen. Dat is ze gelukt. Ze hebben mij ziek gemaakt met voodoo. Zo ziek dat ik na 11 jaar van mijn vrouw ben gescheiden en van mijn werk ben ontslagen. Ik kon niet meer voor mezelf zorgen.
 
Na mijn scheiding ben ik weer bij mijn ouders ingetrokken. Ik was mijn zelfstandigheid kwijt.  Het was alsof ik weer kind was. Ik had een uitkering, maar mijn moeder beheerde mijn geld. Als ik buiten was met vrienden, dan keek mijn moeder steeds uit het raam of ik nog in de buurt was en of alles nog goed ging. Nu gaat het beter me mij. Ik gebruik mijn medicijnen en ben bezig weer zelfstandig te worden. Sinds vorige zomer woon ik in een Begeleid wonen-appartement, in het centrum. Mijn kinderen komen mij af en toe daar opzoeken.
 
Mijn dochter is 18 en mijn zoon is 14 jaar. Ze doen het goed op school. Mijn dochter studeert voor arts en mijn zoon volgt een opleiding aan de HAVO. Ik geef ze mee om goed voor mensen te zijn, om in zichzelf te geloven en om door te zetten in moeilijke tijden. Ze moeten zich niet gek laten maken door mensen die hun geluk willen verpesten. Ik geloof in karma. Kwaadwillende mensen komen zichzelf hoe dan ook tegen.