Een tijdloos verhaal van mensen op de vlucht

een tijdloos verhaal van mensen op de vlucht

Red Starline Museum nodigt u van harte uit voor een reeks van 4 inspirerende avonden in het museumcafé Upper Deck.
Gedurende 1 week nodigt het Red Star Line Museum 4 artiesten uit die ons, aan de hand van hun eigen verhaal, meenemen in het leven van mensen op de vlucht.
De artiesten vertelden hun verhaal aan interviewers (alias ‘veldwerkers’) van het museum, in het kader van het Europees project Specially Unknown. Voor de gelegenheid brengen zij een artistieke interpretatie
van hun verhaal voor een selecte groep genodigden.

HERINNERING: leven in het thuisland
Maandag 29 april 2019 - 20:00-22:00
“The daughter of Dilbi - Bent el Dlbi”
Verhalen en liederen door Sally Ghannoum (EN)
Zangeres Sally Ghanoum verliet Syrië in 2015. Ze vraagt zich nog steeds af wat het land voor haar betekent. Is het slechts een stuk grond of staat het voor meer? Via het symbolische verhaal van de Dilbi-boom vertelt Sally ons hoe ze zich thuis kan voelen. Wanneer ze woorden tekort komt, neemt de Syrische muziek het over van de afwezigheid.

VLUCHT: onderweg naar elders
Woensdag 1 mei 2019 - 20:00-22:00
“Crossing worlds – Domozy’s memories”
Een visuele performance door Saif Lama ‘a, a.k.a Domozy (EN)
Beeldend kunstenaar Saif Lama ‘a (artiestennaam Domozy) vluchtte in 2010 uit Syrië. Hij herinnert zich de reis tot in de kleinste details, alsof het gisteren was. Met penseelstreken, kleuren en lijnen zet hij zijn memoires op doek en vertelt hij een visueel verhaal.

BELGIË: het moment van aankomst
Vrijdag 3 mei 2019 - 20:00-22:00
“Performing the self – the interview”
Een video-installatie van Enrica Camporesi met Fady Al Ghorra (EN)
In 2014 liet acteur Fady Al Ghorra Palestina achter. Hij zocht en vroeg asiel aan in België, een procedure die hem voor veel dilemma’s zette. Samen met de Italiaanse regisseuse Enrica Camporesi verbeeldt hij de constante strijd tussen wat de wet dicteert en wat de menselijke natuur vraagt. Een intieme dialoog die verschillende perspectieven van de waarheid belicht.

IMPACT VAN MIGRATIE: een nieuw begin?
Zondag 5 mei 2019 - 20:00-21:00
“Ik ben Hussein, wie ben jij?”
Een monoloog van Hussein Mahdi, begeleid door Luk Nys (NL)
Theatermaker Hussein Mahdi vluchtte in 2015 uit Irak. Sinds drie jaar leeft hij in België. Hij gaat op zoek naar motivaties om zijn toekomst uit te bouwen in Europa en is op zoek naar zijn plek in de maatschappij. Hussein treedt in dialoog met het publiek en wil weten wie zij zijn en waar ze naar op zoek zijn.

FILM
Regisseur Andrés Lübbert, tevens veldwerker van het Red Star Line Museum, maakt een film van de avonden. Het resultaat zal dit najaar in het museum te zien zijn.