Shay

Eerlijkheid en fatsoen voor het leven

 
Shay is een intelligente man van 53 jaar oud. Hij heeft een Iraanse moeder en een Griekse vader. Shay is geboren in Iran. Tijdens zijn studie “Bouwkundig ingenieur” is hij getrouwd met een Iraanse vrouw.  Met haar heeft hij drie kinderen gekregen. Shay is inmiddels gescheiden en woont sinds zeven jaar in Nederland.

 
Ik kom uit een welvarend gezin. Mijn moeder had een kapsalon en mijn vader was een militair. Ik heb jaren in verschillende landen gewoond, gestudeerd en gewerkt. Zodoende spreek ik 8 talen. Op mijn 19e ging ik voor mijn studie “Bouwkundig ingenieur” naar India. Mijn moeder vond dat ik daar gezelschap moest hebben en adviseerde mij te trouwen. Dus trouwde ik en ging mijn toenmalige vrouw met mij mee naar India. Daar is mijn eerste dochter geboren. Na vijf jaar ging mijn ex-vrouw met mijn dochter terug naar Iran. Nadat ik mijn Master in architectuur had  afgerond, keerde ik ook terug naar Iran en werden mijn andere dochter en zoon geboren.
 
Mijn moeder heeft mij twee waarden meegegeven die ik zie als steunpilaren: eerlijkheid en fatsoen. Daar haal ik mijn kracht uit. Als je gelooft in wat je denkt, dan doe je het. Je kan alles verliezen, maar als je eerlijk blijft en fatsoen hebt, dan komt alles goed. Het is een soort investeren in God en in jezelf. Geloven doe je met je hart. Als je gelooft, dan probeer je jezelf elke dag te verbeteren om je relatie met God te verdienen. Ik ben als moslim opgevoed, maar ik heb tijdens mijn studie in India veel religies bestudeerd en ontdekte dat je in alle religies ergens een licht vindt. Dat is God.
 
Toen ik in de veertig was, heb ik een zwaar auto-ongeluk gehad en lag ik bijgevolg een paar jaar in coma. Nadat ik uit de coma was ontwaakt, herkende ik mijn familie niet meer. Daardoor besloot mijn ex-vrouw van mij te scheiden. Ik was toen 42 jaar oud. Na dit gebeuren, reisde ik af naar Italië. Daar werkte ik als onderzoeker aan een universiteit en als ambtenaar bij de immigratiedienst van de gemeente Rome. Destijds leerde ik een Nederlandse vrouw kennen. Zij was de reden dat ik zeven jaar geleden naar Nederland ben gekomen. Ik woonde met haar samen in Gouda. Na een tijdje gingen wij uit elkaar en kwam ik in Den Haag wonen.
 
Mijn eerste dochter is nu 32 jaar oud, mijn tweede dochter 27 en mijn zoon 25. Ik heb hen behalve eerlijkheid en fatsoen, drie andere belangrijke dingen meegegeven: 1) Lieg nooit. Als je liegt, ben je je waardigheid kwijt.  2) Wees blij met wat God je heeft gegeven en wees tegelijkertijd gul en behulpzaam. 3) Respecteer anderen, dan word jij ook door anderen gerespecteerd.