Lef verzamelen en de sprong wagen

Auteur: 
Margreth Hoek

© Margreth Hoek

Als een van je ouders langdurig ziek is, heeft dat veel invloed op je leven. Maar er over praten met je ouders is niet vanzelfsprekend. Wat vraag je wel of niet? En wanneer begin je er over? Je wilt ze niet nog meer belasten… Een vriend of vriendin er over vertellen en om raad vragen, wil je misschien wel. Maar zij zijn met heel andere dingen bezig. Begrijpen ze jou wel?

Om een antwoord te vinden op dit soort vragen starten we in het kader van het project Ronduit ziek een digitaal VerhalenLab voor jongeren met een langdurig zieke ouder. Vandaag had ik een kennismakingsgesprek met een deelnemer. Onderdeel van dit gesprek is dat ik vraag om uit een serie met fotokaarten één foto te kiezen voor de situatie nu én één foto voor de hoop wat het VerhalenLab gaat opleveren.

Ik deel in dit blog de gekozen foto's en waar ze voor staan.

Het doolhof staat voor de situatie nu. Door de jaren heen is het gevoel ontstaan steeds tegen een dichte muur aan te lopen. Over de ziekte vertellen aan mensen buiten het gezin, wil de jongere wel, maar zielig worden gevonden dat wil de jongere niet. Binnen het gezin vraagt de jongere zich af of wat je wil vertellen niet belastend is voor de ouders.

De skydivers staat voor de hoop wat het VerhalenLab gaat opleverenVrijheid: open durven zijn om het er duidelijk over te hebben. Verbondenheid: de jongere hoopt dat er over praten meer verbondenheid gaat geven binnen het gezin. De jongere vindt het ook wel gewaagd, je moet wel springen. En het gaat over de durf hebben om dit te doen.

In mijn brief die ik naar aanleiding van het kennismakingsgesprek schreef, heb ik het gehad over het kippenvel dat ik kreeg toen deze vier dingen werden benoemd. Toen ik nog eens naar de foto keek, zag ik de parachutes op de rug van de skydivers. Tijdens het gesprek hebben we het daar niet over gehad, maar ik heb de hoop uitgesproken dat het VerhalenLab er voor gaat zorgen dat het gevoel ontstaat dat deze gewaagde sprong veilig kan worden gemaakt omdat er een parachute op de rug zit.