Stem op School des Levens

School des Levens maakt kans op € 25.000,- en een Appeltje van Oranje.
Met dit geld kan School des Levens nóg meer jongeren een gave ontwikkeling bieden. Want hun missie is álle jongeren gelijke kansen bieden, dit verdienen ze.
Om School des Levens te helpen stem je via: https://www.appeltjevanoranje.nl/projecten/school-des-levens
Jouw stem dóet ertoe!  

Meer weten over School des Levens ga naar schooldeslevens.nl

Oproep – Niet alleen ziek

Interview met volwassen dochters en zonen

Opgroeien in een gezin met een langdurig lichamelijk zieke vader of moeder. Het is een onderwerp waarover eigenlijk alleen met direct betrokkenen wordt gesproken. Niet omdat het een taboe is maar omdat het onderwerp omgeven is met onbekendheid en onbegrip. Het project Niet alleen ziek wil deze onbekendheid doorbreken. Daarom houden we interviews met inmiddels volwassen zonen en dochters. Wil je terugblikken en  jouw ervaringen delen? Mail dan naar:

nietalleenziek@stichtingbmp.nl

Vrijwilligers gezocht voor het analyseren van oral history interviews - Vrijheid als thema

Knooppunt Oral history Sprekende geschiedenis heeft het initiatief genomen om rond het begrip Vrijheid, een koppeling te maken tussen verschillende oral history collecties. Opzet is dat interviews uit de collecties van het NIOD, het Nederlands Veteranen Instituut, het project Ongekend Bijzonder en een nog te bepalen Haagse interviewcollectie doorzoekbaar worden gemaakt op de betekenis die mensen aan het begrip vrijheid geven.

Podcast School des Levens

De podcasts van de Schooldeslevens070 zijn online op Instagram.

Veerkracht dat zit in de aderen van de Schilderswijk, het is de wijk waar ik ben geboren, de liefde voor mijn wijk komt uit mijn tenen!’ Younes en Yassine delen in deze eerste Podcast van School Des Levens hun liefde voor de Schilderswijk, delen hun levensverhalen, persoonlijk en krachtig en laten zien hoe krachtig een mens kan zijn om wijzer en veerkrachtiger altijd weer te herrijzen

Sprekende geschiedenis online

25 juni 2021 - Vanaf vandaag is de nieuwe oral history website Sprekende geschiedenis in de lucht. Deze website is onderdeel van het Nationaal Knooppunt Oral History Sprekende geschiedenis dat we als stichting BMP samen met diverse partners en steun van het Mondriaan Fonds aan het ontwikkelen zijn.

De website is tot stand gekomen met steun van het Bankgiro Loterij Fonds. Het technisch ontwerp en de vormgeving zijn van Wijstudio.

Wij hopen dat deze website nuttig is voor iedereen die zich op een of andere manier met oral history in Nederland bezighoudt.

sprekendegeschiedenis.nl

Günel moet blijven

Günel is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht in Utrecht. Zij komt uit Azerbeidjan en woont al 12 jaar hier. Haar man en 2 kinderen van 8 en 10 jaar hebben de Nederlandse nationaliteit. Maar zij krijgt geen verblijfsvergunning. De IND gelooft niet dat zij is wie ze is. Zelfs een DNA test die aantoont dat zij de moeder van haar kinderen is wordt in twijfel getrokken.

Stichting BMP en ouders uit Overvecht en daarbuiten eisen dat Günel in Nederland mag blijven.

Ben jij het met ons eens? Onderteken dan deze petitie:

https://petities.nl/petitions/gunel-moet-blijven?locale=nl

Expositie: Thuis in de Molenwijk - 5 sep – 10 okt 2021

In mei en juni dit jaar vonden de workshops van het project Thuis in de Molenwijk plaats in Werkplaats Molenwijk. Aan de hand van verschillende opdrachten gingen nieuwkomers uit de wijk op pad met de camera van hun smartphones om vast te leggen hoe ze hun weg vinden in de Molenwijk en daarbuiten, met als resultaat een unieke verzameling foto’s en verhalen die in de tentoonstelling te bezichtigen zijn.

Niet alleen ziek

Niet alleen ziek is een podcast van stichting BMP waarin journalist Maarten Dallinga met vier moeders praat over de impact van een langdurige ziekte op het ouderschap en gezinsleven.

In Nederland hebben zo’n 8 miljoen mensen een chronische ziekte. Een deel van hen is ook vader of moeder van opgroeiende kinderen maar wonderlijk genoeg hoor je vrijwel nooit over wat dit voor hen betekent. In de vierdelige podcast Niet alleen ziek maak je kennis met Karen, Christel, Sonja en Marleen. Vier krachtige vrouwen die open vertellen over hun ziekte en schuldgevoel, het aanvaarden van de ziekte, communiceren en hoe zij hun toekomst zien.

Teken deze "Oproep tot een andere focus op het sociaal werk"

In het sociale domein wordt veel nadruk gelegd op individuele hulpverlening en vrijwilligerswerk. Zeker in deze tijd van corona wordt de enorme inzet van vrijwilligers en hulpverleners terecht geprezen. Tegelijk rijst de vraag hoe dat de komende tijd zal gaan, als de impact van de huidige crisis zich diepgaand doet voelen op financieel, sociaal en psychisch gebied. De coronacrisis legt een aantal structurele tekortkomingen in het sociaal domein bloot, waarover wij ons als ervaren sociaal ontwikkelaars grote zorgen maken. Daarbij gaat het om een te grote nadruk op het systeem van individuele hulpverlening, te hoge verwachtingen van de impact van vrijwilligerswerk en te veel nadruk op activiteiten binnen het welzijnswerk.

Saskia Moerbeek (directeur stichting BMP) en Kathinka Bruinsma (Perspectief coaches) schreven deze oproep. Teken door een mail te sturen naar: kathinka.bruinsma@eigenwijsindewijk.nl

Kick-off bijeenkomst Sprekende geschiedenis 28 januari 2022

Op 28 januari vindt van 13.30 tot 16.00 uur de Kick-off bijeenkomst plaats van het Knooppunt Oral History “Sprekende geschiedenis”. 

Deze Kick-off bijeenkomst wordt georganiseerd om:

  • De start van het Knooppunt te markeren
  • Het programma van het Knooppunt bekend te maken
  • Van de oral history community in Nederland te horen welke verwachtingen zij van het Knooppunt hebben

Tijdens de bijeenkomst vindt een rondetafelgesprek plaats met deskundigen van verschillende disciplines. Zij spreken met elkaar en met het publiek over de stand van zaken m.b.t oral history, hun toekomstverwachtingen en wenselijke ontwikkelingen op dit gebied.

Günel moet blijven!

Goed nieuws. Een tijdje geleden zijn we een petitie gestart voor Günel. Zij komt uit Azerbeidzjan en is actief lid van de kerngroep van de Wijkacademie Stromend Overvecht. Ze vecht al 12 jaar voor een verblijfsvergunning. Haar man en kinderen hebben inmiddels de Nederlandse nationaliteit. Maar haar weigert de IND iedere keer een verblijfstitel omdat ze niet genoeg haar best zou hebben gedaan om aan te tonen wat haar identiteit en nationaliteit is. Maar nu is er goed nieuws.

Manifestatie Ouders van Betekenis in Overvecht

Broodjes smeren, koken, werken, helpen met huiswerk maken. Allemaal voorbeelden van ouderlijke taken. Vaak spreekt dit voor zich, maar zo belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Want iedere ouder wil het beste voor zijn/haar kind.

Om hier bij stil te staan vond in september de manifestatie Ouders van betekenis plaats in #Overvecht. Een dag vol gesprekken over opvoeden, workshops, kinderactiviteiten en muziek. Bekijk de video voor een kleine impressie van de dag

https://www.linkedin.com/posts/activity-6851771748023590912-7sES

Project De Molenwijk door elkaar

Maandagavond 4 oktober. Dat was een volle bak bij de wandkleed groep van project De Molenwijk door elkaar. Enthousiaste mensen uit Syrië, Irak, Marokko, Afghanistan en Eritrea maakten hun eerste tekeningen voor een gezamenlijk wandkleed. Het middelpunt was Annie van 94 jaar. Zij vertelde over een oecumenisch wandkleed dat ze 27 jaar geleden met drie kerken in Noord maakten.

Tijdens het opruimen van haar flat tijdens corona, kwam ze een mapje over dat project van toen tegen. Ze wilde graag in de tijd van nu een nieuw wandkleed maken met alle culturen uit de Molenwijk. Zo ver zijn we nog niet, maar we zijn een eind op streek!

Little Amal op het Teniersplantsoen

In de week van kinderrechten organiseert het Stagehuis Schilderswijk met andere partners een evenement op het Teniersplantsoen! Het evenement start 17 november om 12:30 uur. Middels een strippenkaart kunnen kinderen langs diverse tenten om deel te nemen aan leerzame activiteiten over rechten van kinderen. Deze middag zal ook Little Amal langskomen, een levensechte pop van 3,5 meter!

Manifestatie Ouders van betekenis

Op zaterdag 11 september vond in en om Buurtcentrum De Dreef in Overvecht de Manifestatie Ouders van Betekenis plaats. Er was een veelzijdig programma. Op het podium werden creatieve producten gepresenteerd, gemaakt door ouders uit de wijk.

Moeders van de Wijkacademie Stromend Overvecht maakten een grote duizendpoot. De Duizendpoot die door de kinderen Bastiaan is gedoopt, staat symbool staat voor de vele taken die moeders vervullen. Deze reuzen knuffel, die door kinderen verder is versierd, doen de moeders cadeau aan de bibliotheek in Overvecht.

Cursussen oral history inhoud en techniek

Als stichting BMP krijgen we regelmatig verzoeken van musea en andere erfgoedorganisaties om cursussen oral history te verzorgen. Daarbij gaat het om vragen als:

  • Hoe benader je mensen om te vragen of ze geïnterviewd willen worden?
  • Hoe houd je een goed oral history interview?
  • Hoe bewaar je de interviews en waar moet je op letten?
  • Hoe zit het metadata en toestemmingsformulieren?
  • Hoe presenteer je de verhalen aan het publiek?

Heb je ook interesse? Wij verzorgen cursussen op maat die passen bij je project.

Onder andere Het Stedelijk Museum Schiedam, Museum Het Prinsenhof te Delft, Het Erfgoed Netwerk Emmen en het Scheepvaartmuseum Amsterdam gingen je voor.

 

Vrijheid Volgens

Vrijheid Volgens is een podcastserie van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, waarin journalist Maarten Dallinga mensen interviewt die ooit voor oorlog of onderdrukking naar Nederland zijn gevlucht. Hoe beleven zij vrijheid en onvrijheid?
In de week van 19 oktober 2020 verscheen elke dag een nieuwe podcast met mensen die ooit naar Nederland gevlucht zijn. Zeer de moeite waard om te beluisteren.

In de eerste podcast van deze serie spreekt Maarten Dallinga met Tanja Bubić. Zij vertelt over de kwetsbaarheid van vrijheid, de glijdende schaal die maakt dat je onvrijheid ongewild accepteert, over in stilte anders zijn en over de noodzaak het leven bijna elke dag opnieuw te vieren.

Lees ook de publicatie Vrijheid is een groot begrip, onderzoek naar de beleving van vrijheid, onvrijheid en herdenken door Bosniërs en Irakezen in Nederland die BMP in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei maakte.