Artikelen over project

 • Dankzij Habiba ben ik uitgevlogen

   

  Artikel in Sociaal werk Werkt! over AMWAHT, een project dat door stichting BMP ontwikkeld is en door Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht is vervolmaakt

  De nieuwe serie over de waarde van sociaal werkers en het vak sociaal werk starten we met Habiba Chrifi-Hammoudi, genomineerd voor Sociaal Werker 2018 en werkzaam als consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Habiba werkte met een mededocent aan de doorontwikkeling van de opleiding AMWAHT: Alle Mantelzorgers Werken aan Hun Toekomst. Sinds 2013 ontwikkelden honderden vrouwelijke mantelzorgers met een migratieachtergrond zich dankzij deze opleiding. Mantelzorger Touria en vrijwilligster Fatiha vertellen waarom dit voor hen betekenisvol is. 

   

 • Migranten mantelzorgers vinden samen hun kracht


  Hoe empower je overbelaste, geïsoleerde mantelzorgers?

  Habiba Chrifi-Hammoudi, AMWAHT coördinator bij U Centraal en genomineerd als Sociaal Werker 2018, vertelt hoe zij de AMWAHT methode verrijkte en geïsoleerde mantelzorgers een sociaal netwerk liet ontwikkelen.
  Ongeveer veertien jaar geleden zat zij samen met andere mantelzorgers in de voorhoedegroep Mantel der Liefde van stichting BMP. In die tijd worstelden verschillende organisaties en beleidsmakers met het bereiken van mantelzorgers met een migrantenachtergrond. Voor hen was dit een onzichtbare doelgroep en wij geloofden dat onze kennis en ervaring hierbij een handje konden helpen.

  Lees hier het volledige artikel:

  https://www.buurtwijs.nl/content/migranten-mantelzorgers-vinden-samen-hun-kracht

   

 • Alle priemgetallen het land uit


  In het VluchtelingenWerk Magazine voorjaar 2018 wordt de grahic novel "De bibliotheek van ongeschreven verhalen" van Firoez Azarhoosh en Nenad Vukmirovic kort besproken.

  Maak de puzzel op pagina 26 van het magazine en maak kans op een exemplaar:
  https://www.vluchtelingenwerk.nl/steun-ons/vluchtelingenwerk-magazine

  Of als je niet kan wachten of nooit geluk hebt, bestel dan gewoon een exemplaar via onze site:

  https://www.stichtingbmp.nl/cms/publicaties/de-bibliotheek-van-ongeschreven-verhalen

 • Habiba Chrifi genomineerd als Sociaal Werker van het Jaar 2018

  Habiba genomineerd voor Sociaal werker van het jaar 2018

  Habiba Chrifi-Hammoudi, consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht, is één van de drie genomineerden voor de titel Sociaal Werker van het Jaar 2018. Habiba is enorm verrast dat ze is genomineerd, en nog wel door een samenwerkingspartner. “Samenwerken met allerlei organisaties is ontzettend belangrijk, omdat we mensen en kennis verbinden en elkaars werk versterken. Ik hoop dat deze nominatie eraan bijdraagt dat een werkwijze als AMWAHT in heel Nederland navolging krijgt. Het bereiken van migranten mantelzorgers vraagt om specifiek beleid. Met AMWAHT hebben we een methode ontwikkeld die werkt, waarmee we veel mensen bereiken en die vrouwen emancipeert. Ze worden assertiever, gaan voor het eerst met hun gezin naar een restaurant, worden vrijwilliger. Ik had nooit verwacht dat we zoveel vrouwen zouden bereiken!”. Op 14 maart, de Dag van de Sociaal Werker, wordt bepaald wie het komende jaar ambassadeur is van het vak en de branche.

  https://www.u-centraal.nl/nieuws/2017/habiba-chrifi-genomineerd-als-sociaal-werker-van-het-jaar-2018/

   

 • AMWAHT Utrecht een groot succes

  Op 30 oktober 2017 kwamen een kleine tweehonderd Marokkaanse en Turkse mantelzorgers uit Utrecht bijeen. Wethouder Kees Diepeveen reikte certificaten uit aan een nieuwe lichting begeleiders van lotgenotengroepen. Zij hebben de AMWAHT opleiding met succes gevolgd. Als stichting BMP zijn we trots dat dit project dat ooit door ons ontwikkeld is nog steeds doorgaat. Er zijn nu al 450 mantelzorgers betrokken! Hulde aan Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht die het AMWAHT vuurtje brandend houdt en deze dag organiseerde. Later op de avond kwamen er nog meer mantelzorgers bijeen om te dansen en te zingen tijdens de ladies only bijeenkomst.

 • Habiba Chrifi-Hammoudi over mantelzorgsters

  Tussen 2009 en 2011 voerde BMP, onder de naam AMWAHT (Allochtone Mantelzorgers Werken Aan Hun Toekomst)  twee experimentele opleidingstrajecten uit in Amsterdam en Utrecht. Op basis van deze experimenten, die inzetten op de empowerment van allochtone mantelzorgers en die hen leerden om zelf lotgenotengroepen van mantelzorgers op te zetten en te begeleiden, is een opleiding voor professionals ontwikkeld (train de trainer). Dit leidde tot tal van nieuwe AMWAHT-opleidingen in onder andere Zwolle, Nijmegen/Arnhem, Alkmaar, Utrecht, Rotterdam en Amsterdam. Inmiddels niet meer alleen voor allochtone mantelzorgers maar voor alle mantelzorgers.

  Wij vinden het bijzonder dat er nog steeds AMWAHT opleidingen worden gegeven. Steunpunt Mantelzorg Utrecht-Centraal kent zelfs een aparte coördinator AMWAHT. Over haar belevenissen en manier van werken is onlangs een kort artikel verschenen in het Tijdschrift voor Sociale Vraagstukken. 

  Binnenkort komen alle mantelzorgers die de AMWAHT opleiding in Utrecht door de jaren heen gevolgd hebben bij elkaar.

  Het artikel is hier te lezen en te downloaden:

  Bent u geïnteresseerd in AMWAHT? Movisie verzorgt een Train-de-trainer ondersteuners mantelzorg

 • Ongekend Bijzonder -

  Het oral history project Ongekend Bijzonder is eind maart 2017 formeel afgesloten. 248 vluchtelingen, mensen die de afgelopen veertig jaar hun land noodgedwongen moesten verlaten, vertellen in diepgaande, gefilmde interviews, hun levensverhaal. Bekijk en lees hele interviews, fragmenten en samenvattingen op de website:

  www.ongekendbijzonder.nl

  De focus van de interviews ligt op hoe zij in Nederland een nieuw leven hebben opgebouwd en op hun bijdrage aan de vier grote steden van ons land. Bijzondere verhalen zijn het. Van mensen en een achtergrond die we –nog– nauwelijks kennen, vandaar ook de titel van het project.

  Het laatste voortgangsverslag is hier te lezen:

 • Project 'Vluchten als kind' zoekt veldwerkers

  SAVE THE DATE

  LANCERING VELDWERKERSPROJECT

  ‘VLUCHTEN ALS KIND’

  19 JUNI 2017

  10.00 – 13.00 UUR

  RED STAR LINE MUSEUM, MONTEVIDEOSTRAAT 3, 2000 ANTWERPEN

  Het Red Star Line Museum is op zoek naar nieuw biografisch migratie-erfgoed van mensen die als kind of jongere op de vlucht gingen, en in Antwerpen terechtkwamen. Met dit cocreatieve mondelinge geschiedenisproject wil het museum de collectie historische en hedendaagse migratieverhalen uitbreiden, verbreden en actualiseren.

  Om de verhalen te verzamelen start het museum een zoektocht naar veldwerkers die de stad intrekken en verhalen vangen. Doel van het verzamelwerk is om in 2021, wanneer de Conventie van Génève 70 jaar bestaat, een tentoonstelling te openen over ‘vluchten als kind’. In afwachting worden een aantal verhalen al eerder beschikbaar gesteld voor het brede publiek, op verschillende manieren en in samenwerking met de veldwerkers en de geïnterviewden.

  Op 19 juni zijn potentiële veldwerkers welkom in het museum van 10.00 tot 13.00 uur voor de lancering van de oproep.