Artikelen over project

 • Oorverdovend stil en ronduit ziek

  "Jij bent de eerste die vraagt naar de impact van mijn ziekte op het opvoeden en mijn ouderschap. Waarom is deze vraag niet gesteld door mijn huisarts, in het ziekenhuis of door mijn ergotherapeut?" zo reageert een moeder met reuma die deelneemt aan de VerhalenKaravaan van het Project Ronduit ziek, een initiatief van stichting BMP. Deze Karavaan bestaat uit inspiratiegesprekken waarin de wens van een ouder met een langdurige ziekte centraal staat. Hoe willen zij binnen en buiten het gezin praten over ouderschap, opvoeden en de impact van de ziekte? 

 • Anders normaal - Normaal Anders

  Hoe kan ik met mijn bijna volwassen kinderen praten over het “Anders normaal”? Dit is de vraag van een moeder die ongeveer twee jaar weet dat ze een chronisch ziekte heeft met een onvoorspelbaar verloop. Of een nieuwe behandeling zal aanslaan, is onduidelijk. Het “Anders normaal” verwijst naar de impact van een chronische ziekte op haar, het gezinsleven en de onderlinge relaties. Met deze ouder had ik een narratief inspiratiegesprek voor de Verhalen Karavaan van het project Ronduit ziek; een gesprek waarin de hoop of wens van de ouder centraal staat.

 • Lef verzamelen en de sprong wagen

  Als een van je ouders langdurig ziek is, heeft dat veel invloed op je leven. Maar er over praten met je ouders is niet vanzelfsprekend. Wat vraag je wel of niet? En wanneer begin je er over? Je wilt ze niet nog meer belasten… Een vriend of vriendin er over vertellen en om raad vragen, wil je misschien wel. Maar zij zijn met heel andere dingen bezig. Begrijpen ze jou wel?

  Om een antwoord te vinden op dit soort vragen starten we in het kader van het project Ronduit ziek een digitaal VerhalenLab voor jongeren met een langdurig zieke ouder. Vandaag had ik een kennismakingsgesprek met een deelnemer. Onderdeel van dit gesprek is dat ik vraag om uit een serie met fotokaarten één foto te kiezen voor de situatie nu én één foto voor de hoop wat het VerhalenLab gaat opleveren.

 • Rijke verhalen van MBO-studenten

  Gebeurtenissen en ervaringen, ons leven zit er vol mee zoals een sterrenhemel vol met sterren. Maar welke ervaring is de moeite waard om met anderen te delen? En hoe nodig je iemand uit tot het vertellen van een rijk verhaal? Verhalen die lijntjes bevatten naar andere gebeurtenissen, andere mensen en die laten zien wat mensen belangrijk vinden.

  Woensdag 15 april gaf ik samen met mijn college Saskia Moerbeek een workshop De kracht van verhalen aan eerstejaarsstudenten van het MBO Utrecht. We beloofden de studenten dat ze na de workshop een werkvorm in hun achterzak zouden hebben die ze zelf zouden kunnen toepassen in hun beroepspraktijk. Ze gingen een verhaal vertellen, luisteren als een vriend of vriendin en kijken welke vragen zij wilden stellen om een verhaal rijker te maken.

 • VerhalenLabs

  Wat vertel je je kind wel en niet over de ziekte, hoe en wanneer?
  Dit is een belangrijke vraag als je een langdurige ziekte hebt en kinderen grootbrengt. Maar er speelt zoveel meer. Hoe kan je kind ‘gewoon kind’ blijven? Kan je jezelf als ‘goede ouder’ blijven zien als de ziekte je beperkt in wat je met en voor je kind kunt doen? Een langdurige ziekte roept allerlei opvoedvragen en -dilemma’s op. Het VerhalenLab biedt ruimte om hierover met andere ouders te praten en je eigen verhaal te ontwikkelen.

 • Dankzij Habiba ben ik uitgevlogen

   

  Artikel in Sociaal werk Werkt! over AMWAHT, een project dat door stichting BMP ontwikkeld is en door Habiba Chrifi van Steunpunt Mantelzorg Utrecht is vervolmaakt

  De nieuwe serie over de waarde van sociaal werkers en het vak sociaal werk starten we met Habiba Chrifi-Hammoudi, genomineerd voor Sociaal Werker 2018 en werkzaam als consulent bij Steunpunt Mantelzorg Utrecht. Habiba werkte met een mededocent aan de doorontwikkeling van de opleiding AMWAHT: Alle Mantelzorgers Werken aan Hun Toekomst. Sinds 2013 ontwikkelden honderden vrouwelijke mantelzorgers met een migratieachtergrond zich dankzij deze opleiding. Mantelzorger Touria en vrijwilligster Fatiha vertellen waarom dit voor hen betekenisvol is. 

   

 • Migranten mantelzorgers vinden samen hun kracht


  Hoe empower je overbelaste, geïsoleerde mantelzorgers?

  Habiba Chrifi-Hammoudi, AMWAHT coördinator bij U Centraal en genomineerd als Sociaal Werker 2018, vertelt hoe zij de AMWAHT methode verrijkte en geïsoleerde mantelzorgers een sociaal netwerk liet ontwikkelen.
  Ongeveer veertien jaar geleden zat zij samen met andere mantelzorgers in de voorhoedegroep Mantel der Liefde van stichting BMP. In die tijd worstelden verschillende organisaties en beleidsmakers met het bereiken van mantelzorgers met een migrantenachtergrond. Voor hen was dit een onzichtbare doelgroep en wij geloofden dat onze kennis en ervaring hierbij een handje konden helpen.

  Lees hier het volledige artikel:

  https://www.buurtwijs.nl/content/migranten-mantelzorgers-vinden-samen-hun-kracht