Dozen vol verhalen in Museum Rotterdam

2016

Tentoonstelling VerRotterdamst geopend

Een tentoonstelling in Museum Rotterdam over de integratie van migranten wil vooral een constatering zijn, zegt de conservator van de expositie VerRotterdamst. De afgelopen decennia zijn allerlei vluchtelingen naar de stad gekomen die in de loop van de tijd Rotterdammer zijn geworden.
De expositie bestaat uit een installatie van verhuisdozen waarop teksten en filmpjes staan en gebruiksvoorwerpen zijn neergezet. Die vertellen het verhaal van vijf voormalige vluchtelingen uit Chili, Bosnië, Syrië, Iran en Irak.
Een van hen is Bizhar Hamdi, een Irakees die in zijn geboorteland landbouw studeerde. Eenmaal in Nederland heeft hij meerdere tuinen aangelegd. Ook werkte hij in de vlindertuin van Diergaarde Blijdorp. "Rotterdam is een mooie stad. Ik hou van Rotterdam."Rotterdam is populair onder vluchtelingen. Dat komt volgens de conservator doordat er in de stad zoveel verschillende mensen bij elkaar wonen. "Er is niet één meerderheid, één grote groep die domineert over een andere groep. Er zijn mensen met allemaal verschillende achtergronden die er samen het beste van maken".
De tentoonstelling VerRotterdamst is vanaf zaterdag open voor het publiek en is te zien tot 2 oktober.
Regie: 
Ron van de Rhee
Productie: 
RTV Rijnmond
Project(en):