Haags patchwork

Oudere migrantenvrouwen maken een patchworkdeken

De inzet en de kracht van oudere migrantenvrouwen blijft vaak onzichtbaar in een stad als Den Haag. Daarom is binnen het OPOM-project gekozen om de verborgen kracht van migrantenvrouwen op een positieve manier zichtbaar te maken: met een reuze patchworkdeken. 
 
Het patchworkproject wil zo veel mogelijk verschillende vrouwen met elkaar in contact brengen. Niet alleen om samen een kunstwerk te maken, maar ook om over “het gevoel van thuis” van gedachten te wisselen. Daarom zijn naast migrantenvrouwen van allerlei afkomst, ook Nederlandse vrouwen uitgenodigd mee te doen.
 

De kunst van het patchwork maken

Een patchwork bestaat uit veel verschillende lapjes stof die aan elkaar genaaid zijn. Eén lapje kan door iemand individueel of door een vrouwengroep worden bewerkt. Dit kan gebeuren door het te borduren, met stof te bewerken of op een andere manier te versieren. 
 
Het staat de deelnemers vrij om het lapje op welke wijze dan ook te bewerken, de enige voorwaarde is dat het lapje uiteindelijk “het gevoel van thuis” weergeeft. 
Tijdens twee grote bijeenkomsten zijn alle lapjes aan elkaar gezet.
 

Voorjaar 2004 onthuld

Op 10 juni 2004 is het project OPOM Den Haag afgesloten met een bruisende stadsmanifestatie. Tijdens deze manifestatie werd het patchwork op grootse wijze door wethouder Klijnsma onthuld. Het kunstwerk maakt in 2005 een reis langs de verschillende bibliotheken in Den Haag. 
 

Een project van samenwerking

Het patchworkproject is georganiseerd door stichting Bevordering Maatschappelijke Participatie (BMP) in samenwerking met het Nederlandse Rode Kruis, Afdeling Den Haag.