Projectomschrijving: Je weet zelluf

Jongeren adviseren de school

Het project Je weet zelluf  laat vroegtijdige schoolverlaters en andere jongeren zelf een advies maken over wat er anders en beter kan op school, in de relatie met hun ouders en op andere terreinen, zodat jongeren wel het diploma kunnen halen dat bij ze past. Tevens is het programma bedoeld om de jongeren die deelnemen te empoweren. 

Het programma bestaat uit twee delen:

  • In deel I van het programma komt een kerngroep van jongeren(vroegtijdige schoolverlaters en jongeren die nog op school zitten) vier keer bijeen. Met elkaar verkennen ze waarom jongeren de school zonder diploma verlaten en wat zij denken dat er moet gebeuren om dit te voorkomen. Daarbij kijken ze niet alleen naar de school, de stageplekken en hun ouders, maar ook naar zichzelf.
  • Op basis van de uitspraken, gedichten en tips van de jongeren volgt een gesprek met andere jongeren, leraren, schoolleiding en ouders om te horen wat zij vinden van de ideeën van de jongeren. Het programma eindigt met een creatieve presentatie (spoken word, korte filmpjes, foto’s e.d.) waar de jongeren hun eindadvies presenteren. 
    Eindproduct: een advies gemaakt door jongeren voor de school en anderen in hun omgeving. Eindpresentatie op manier die bij de jongeren past. 
De folder van het project: 

 

Looptijd vanaf: 
januari tot december 2012